Aktuellt


SAGS anordnar mineralletning och korvgrillning på Utö den 16 juni. Välkomna!

Okänt mineral

Hejsan allihopa,

Jag tänkte höra om det är någon som kan säga vad detta är för mineral kristallisering. Stuffen kommer utifrån skogen strax väster om Surahammar där yngsta grabben min hittade denna bit liggandes på marken för nästan 20 år sedan. Kristallerna är hexagonala till formen och helt plana i ändarna. Största kristallerna ca 4mm i längd

 

 

 

De har fel kristallform för att vara Hedenbergit, och fel änd-avslutningar för att vara Schörl (om jag har förstått det rätt ).

Är det någon som har en aning om vad det kan vara ???

/Uffe

 

5 kommentarer till Okänt mineral

 • Jerry

  Hmm!
  Är kristallerna perfekt hexagonala, dvs. med exakta vinklar också, eller är de tillplattat hexagonala? I Norge ser man ju ibland mer avancerade kristallformer av ägirin och en del amfiboler. Tror dock inte att de har tvär avslutning.
  Pyrosmalit har väl den kristallform du beskriver (men kortare prismor), men är rätt sällsynt och brukar väl vara tydligt brun.
  Jag tror jag får ge mig. Du kanske får ta med stuffen till årsmötet?

  Jerry

 • Uffe

  Nää, kristallerna är mer eller mindre tillplattade men med 6 sidor och helt plana ändar. Blankt svarta till färgen. Matrisen det sitter i ser ut som en blandning mellan kalksten och torkad lera. Med på på stuffen finns också en hel del kvartskristaller i samma sprickor, samt lite epidot kristaller på några ställen runt stuffen. Några av dessa är riktigt fint utvecklade singel kristaller.

  Om man klickar på bilderna ovan så ser du dem i lite större format.

  /Uffe

  • Jerry Johansson

   På något sätt misstänker jag att det kan vara en mindre vanlig kristallform av hornblände, eller någon annan amfibol, möjligen också ägirin. Hornblände har väl inte äkta termineringar som är platta, men spaltar gärna tvärt av. En annan ide – kan staurolit se ut så? /Jerry

 • Bertil Otter

  Mineralet ser ut att kunna vara babingtonit. Bilden är inte särskilt tydlig, men om man tittar på de mindre och omgivande kristallerna, ser de ganska oregelbundna ut, och där finns en liten trekantig, reflekterande hörnyta som är avslöjande. Babingtonit är triklin, men kan ha pseudohexagonal form.
  Ta med stuffen till något möte.

 • Uffe

  OK , då var det avgjort. Efter det att Bertil kunde kika på den medhavda stuffen på senaste inneträffen , så kunde det fastslås att dessa kristaller är Babingtonit.

Skriv kommentar

  

  

  

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>