Aktuellt


Nästa nummer av Berg och Mineral planeras komma ut under oktober


Vi planerar att arrangera en medlemsträff under hösten via Skype.


SAGS mineralmässa kommer att skjutas upp till senvåren 2021

Sörhällan – Råneå

Halloj igen , så var det då dags för nästa mineral quiz. Jag var i norr under midsommar och passade då på att fara förbi Råneå och några av de gruvor som finns där. Vid Sörhällan hittade jag bland annat denna lilla kristall som sitter i en liten håla i kvarts. Toppen ( som är helt plan ) verkar inte vara avbruten eftersom ena kanten av den ligger inne i hålet och resten sticker ut utanför. Omkringliggande kvarts är till färgen vit till mer eller mindre genomskinlig, medan denna kristall är gulfärgad och helt genomskinlig. Längden på kristallen är ca 2 – 2½mm.  Vad tror ni det är frågan om för mineral ?? Kvarts ?? Eller kan det vara frågan om Beryll eller Topas som också skall finnas i området ??

/Uffe

Sörihällan - Råne

Stängt för kommentarer