Aktuellt


Torsdagen den 14 december 2017 hålls SAGS årliga Luciaauktion i Hartwickska huset.

Inneträffar

Om inget annat sägs ovan, hålls inneträffarna i Hartwickska huset, S:t Paulsgatan 39 A på Södermalm kl. 18-21 (Tunnelbana till Mariatorget, gå till hörnet Timmermansgatan – St Paulsgatan. porten är några meter ifrån hörnet.).

Den första timmen finns det möjligheter att få hjälp med identifieringen av egna mineral, byta mineral med andra, men också att umgås och prata geologi över en kopp kaffe och en bulle. Själva programpunkterna börjar kl 19.00.

Medlemsmöten våren 2018

30 januari – Inlandsisen
Johan Norrlin, geolog på SGU, pratar om hur inlandsisen har format det svenska landskapet

27 februari – Årsmöte
Årsmöte se också separat kallelse. Efter årsmötet kommer vi att ha ett lotteri med extra fina vinster, samt anordna ytterligare någon aktivitet.

20 mars – Sydafrika och Namibia
Lennart Borg berättar om sina mineralresor i Sydafrika och Namibia. Han kommer även att ha med sig mineral från dessa resor till försäljning.

24 april – Program ännu ej bestämt

29 maj – Program ännu ej bestämt

Medlemsmöten hösten 2017

29 augusti – Mineralbestämningsövning
Övning i bestämning av mineral, även för de som ännu inte kan så mycket. Bra tillfälle att ta med sommarens fynd och få hjälp att bestämma dem.

26 september – Sällsynta jordartsmetaller
Erik Jonsson, som är geolog vid SGU och SAGS-medlem, höll ett föredrag med titeln ”Sällsynta jordartsmetaller i Sverige: förekomsttyper, mineral och möjligheter.

31 oktober – Föredrag om geologi
Anders Ersson pratar om Limfjorden och dess fossil. Dessutom blir det ett lotteri med fina vinster.

28 november – Mineral från Utö
Ander Ersson och Lars Hesslegård berättar om Utö gruvor och mineralen där. Ta gärna med egna mineral från Utö för att visa upp eller för att få hjälp med att bestämma. Eventuellt blir det också en mineralbestämningsövning där vi hjälps åt att identifiera de vanligare mineralen från Utö.

14 december – Lucia-auktion
SAGS anordnar sedvanligt luciafika med mineralauktion och lotterier. Observera att detta är en torsdag.
Auktionen börjar 19.00 men lokalen är öppen från 18.00. Ta med stuffer av god kvalitet som du kan tänka dig att skänka till föreningen, så auktionerar vi ut dem och behållningen går oavkortat till SAGS. Vi kommer även att ha ett lotteri med extra fina stuffer, så tag med en välfylld plånbok, med många småsedlar och tiokronor.

 

Tidigare medlemsmöten

30 maj 2017 – Föredrag om Gustaf Flink på Naturhistoriska Riksmuseet
Jörgen Langhof berättade om ”Gustaf Flink – folkskoleläraren som upptäckte mineralogin och blev samlare, vetenskapsman och handlare.” Under föredraget cirkulerade några av Flinks publikationer, samt ett antal av hans stuffer med nyupptäckta mineral.

25 april 2017 – Information inför exkursionen till Kinnekulle
Information gavs om den kommande exkursionen till Kinnekulle, samt lite om vilka fossil vi hoppades hitta där.

28 mars 2017 – Minimässa
SAGS anordnade en minimässa där medlemmar kunde sälja mineral, samt en mineralauktion.

28 februari 2017 – Årsmöte
SAGS höll årsmöte, samt avslutade med en mineralauktion.

31 januari 2017 – Geologi och mineralogi på internet
Genomgång av geologi- och mineralogiresurser på internet. Anders och Jerry presenterade några av de mest användbara webbsidorna.

14 december 2016 – Luciaauktion (OBS ONSDAG)
SAGS anordnade en mineralauktion, lotterier samt bjöd på glögg och Luciafika.

29 november 2016 – Gåsgruvan
Urban Strand berättade om ”Gåsgruvan – kalkbrytning över 100 år och om nya och kända mineral”. Gåsgruvan är ett kalkbrott utanför Filipstad, som brutits fram till nutid. Urban gick igenom gruvorna genom historien och slutade med en genomgång av de sällsynta mineral som hittats här, inte minst på senare år.

25 oktober 2016 – Guldgrävning i Finland förr och nu
Alex ”gruvfogden” Holstad berättade om guldgrävning och guldgrävare i Finland. 1870 hittades guld i Finska Lappland. Sommaren därefter var guldrushen ett faktum. Varje sommar grävs det upp 25-30 kilo guld på de Finska guldfälten. Vi fick höra många berättelser. Ibland kan verkligheten överträffa dikten.

27 september 2016 – Opaler – regnbågsormens arv
Leo Ziegel höll ett föredrag om opaler. Opaler kan vara mycket färgglada och har väckt människors intresse i århundraden. En förtrollande introduktion till opalernas värld med många fina bilder.

30 augusti 2016 – Sommarens fynd och mineralbestämningsövning
Ett antal medlemmar visade sina egna fynd från sten exkursioner under sommaren, bl.a. från Namibia. Dessutom organiserarade Dan Segerbäck en mineralbestämningsövning, som denna gång handlade om svarta och någorlunda vanliga mineral.

31 maj 2016 – Olja
Professor Lars Pettersson, Kemisk teknologi, KTH, gav en presentation med titeln ”Det svarta guldet – en resa i oljans historia”. Föredraget gick igenom oljeutvinningens historia, framför allt den moderna oljeutvinningen från 1800-talets mitt till tidigt 1900-tal.

26 april 2016 – Minimässa
SAGS anordnade en minimässa, där medlemmar utan kostnad bokade bord för att sälja nordiska mineralstuffer. Föreningen anordnade dessutom en mineralauktion för finare stuffer från hela världen.

29 mars 2016 – Malmbildningsprocesser
Erik Jonsson sammanfattade de viktigaste modellerna för malmbildning, som är accepterade i forskningsvärlden idag. Synen på detta har ju ändrats radikalt de senaste 50 åren och även på senare tid, så det man tror sig veta stämmer inte alltid med de senaste rönen.

23 februari 2016 – Årsmöte
SAGS höll årsmöte. Dessutom delades äldre nummer av Berg och Mineral ut och ett lotteri anordnades där vinsterna var utvalda stuffer från en samling som SAGS nyligen köpt in.

26 januari 2016 – Om meteoriter
Anders Zetterqvist berättade om ”Muonionalustameteoriten – erfarenheter från 11 säsongers letande”.

15 december 2015 - Lucia
SAGS anordnade luciaauktion med lotterier, samt glögg och Luciafika.
Vi hade köpt in nya fina mineral som vinster i lotterierna. Förutom mineral,
utauktionerades även en del böcker samt två mikroskop och ett antal stora
koraller.

24 november 2015 – Grottor
Johannes Lundberg från Speleologförbundet höll ett föredrag om grottforskning:
”Bergtagen – en resa till en av våra sista outforskade vildmarker”

27 oktober 2015 – Falu gruva
Stig Adolfsson berättade om ”Falu gruva som mineralfyndort” och då särskilt om de sällsynta sulfider som man funnit i den östra hårdmalmen. Stig hade med sig ett tiotal rika stuffer från Falu gruva, med några av dessa sulfider som vi kunde titta på.

29 september 2015 – Ytterby gruva
Jörgen Langhof från Naturhistoriska Riksmuseet höll ett föredrag om
”Ytterby gruva – en världsberömd mineralfyndort och de sällsynta
jordartsmetallernas vagga”. Efter föredraget visades ett antal stuffer med karakteristiska mineral från just Ytterby.

26-27 september 2015 – Minimässa i Västerhaninge
Lars Carlsson sålde mineral, slipmateriel, böcker med mera.
Kaffe, smörgåsar och varm korv serverades till självkostnadspris.
det hela ägde rum i Lars och Ulla Carlssons trädgård i Västerhaninge.

12 september 2015 - Geologins dag
SAGS hade en monter på Naturhistoriska Riksmuseet under geologins
dag. Vi diskuterade geologi med besökare, anordnade minerallotteri, samt genomförde en geologipresentation särskilt för barn.

25 augusti 2015 – Mineralidentifikation
Dan Segerbäck ledde en hands-on mineralidentifikationsövning med vanliga och mindre vanliga vita och klara mineral. Vi arbetade i grupper och försökte diskutera fram mineralens identitet utifrån brottytornas utseende, glans, fluorescens, omgivande mineral m.m.

26 maj 2015 – Namibia
Arne Georgzen berättade och visade bilder ifrån resor i Namibia. I Namibia finns en del spektakulära mineralförekomster och mineral. Under en resa i Namibia träffar man också på en hel del minnesvärda människor och råkar ut för punkteringar och annat. Man kan också få med sig en del bra mineral hem.

Nybörjarkurs i geologi våren 2015
Under april hölls en nybörjarkurs i geologi i SAGS regi, i form av tre undervisningstillfällen, i kombination med en avslutande dagsexkursion under maj. SAGS tidigare ordförande Tommy Stenberg genomförde kursen.

28 april 2015 – Minimässa
Medlemmar fick boka bord för att sälja skandinaviska mineralstuffer. Föreningen anordnade dessutom en mineralauktion för finare stuffer från hela världen.

25 mars 2015 Aktivitet för de yngre
SAGS organiserade en kvällsaktivitet för barn från 8-10 år och uppåt. Ordförande Dan Segerbäck  pratade om mineral och bergarter och hade med sig en massa mineral att titta på. Man behövde inte vara medlem i SAGS för att delta och föräldrar var  välkomna  att sitta med.

24 mars 2015 – Mineralidentifikationsövning
Föredraget om Falun ställdes in. Lars Hesslegård ledde en mineralbestämningskväll och hade med sig mineral vi kan hitta i Skeppsdal, vårens första utfärd.

24 februari 2015 – Årsmöte
Föreningen höll årsmöte.

27 januari 2015- Guldvaskning
Lennart Närlund, som länge varit intresserad av detta, talade om guld och guldvaskning.

16 december 2014 – Luciaauktion
SAGS anordnade sedvanlig luciaauktion, lotterier, samt bjöd på glögg och Luciafika.

25 november 2014 – Datorstöd för mineralsamlare
Urban Strand, en av upphovsmännen bakom programvarorna SMIDA och SAMLA, berättade om hur man kan använda dator som hjälp att identifiera mineral och att hålla ordning på sin samling.

28 oktober 2014 – Granater
Anders Perge berättade om de olika mineralerna i granatgruppen och var man kan finna dem i Sverige. Anders och medlemmarna visade upp några av sina stuffer.

30 september 2014 – Samba – kontinenternas dans
Åke Johansson från Naturhistoriska Riksmuseet berättade om gängse teorier för bildandet av superkontinenter, vilka förefaller ha bildats upprepade gånger i jordens förflutna. Särskilt nämndes Åkes egna resultat som tyder på att Sverige och den baltiska skölden suttit ihop med Amazonas på ett annat sätt än man tidigare trott. Hela 28 personer kom för att höra på.

26 augusti 2014 – Sommarens fynd
Vi tittade på mineral som medlemmarna samlat in under sommaren.

Geologikurs för nybörjare
Tommy och Kurt Stenberg höll under maj-juni 2014 en grundläggande geologikurs inriktad särskilt på nybörjare. Ett uppskattat inslag, som vi hoppas kunna upprepa framöver.

27 maj 2014
SAGS anordnade mineralmarknad för skandinaviska stuffer och en ”silent auction” för kvalitetsstuffer från hela världen.

29 april 2014
Ulf Jordung visade bilder och berättade om ett flertal fossillokaler vid Siljan, samt om förfalskade fossiler på marknaden.

25 mars 2014
Urban Strand berättade om ”Zinkgruvan – Bly, Zink, Silver och Koppar under mer än 150 år”.
Som omväxling hölls föredraget på Naturhistoriska Riksmuseet.

25 februari 2014
SAGS höll årsmöte, där Lars Hesslegård avtackades för sin tid som ordförande och den tillträdande ordföranden Dan Segerbäck hälsades välkommen. Vid sidan om årsmötet presenterades den geologikurs som Tommy Stenberg kommer att hålla under maj – juni. Ytterligare deltagare efterlystes till två internationella resor under sommaren – till Namibia och till Grönland. Dessutom efterlystes intresseanmälningar till en Norrlandsexkursion i augusti.

28 januari 2014
Allan Ekberg höll ett föredrag om grundämnet wolfram ur många synvinklar. Det engelska namnet på Wolfram kommer från svenskan: ”Tungsten” betyder ju ”tung sten”. På svenska använder vi det tyska namnet. Olika användningsområden, samt kemiska och fysikaliska egenskaper täcktes in, liksom de vanligare wolfram-mineralen och fyndorterna.

17 december 2013
Sedvanlig Lucia-auktion med kaffe, lussebullar, pepparkakor och glögg.

26 november 2013
Besök på Naturhistoriska Riksmuseet där Jörgen Langhof och Ulf Hålenius tog emot oss. Vi tittade på icke utställt material ur samlingarna bl.a. från Varuträsk och på museets utrustning för mineralanalyser.

29 oktober 2013
Fossilspecialisten Christian Skovstedt från Naturhistoriska Riksmuseet berättade om armfotingar, en av de äldsta djurgrupperna som överlevt till modern tid.

24 september 2013
Dan Segerbäck berättade om sina fynd vid sprängning för vägar kring Täby och ett köpcentrum i Östhammar norr om Stockholm. Bland fynden märks goda stuffer med bl.a. fluorit, baryt, molybdenglans, pyrit och harmotom.

27 augusti 2013
Sommarens fynd – Medlemmar berättade om sina sommaräventyr och visade en del fynd. Berättelser och mineral från föreningens exkursion till Västerbotten, men också enskilda medlemmars utflykter bl.a. till Bastnäs.

28 maj 2013
SAGS anordnade en mineralmarknad, där medlemmar utan kostnad bokat bord och sålde skandinaviska stuffer. Dessutom anordnades en auktion där hela inropet tillföll säljaren.

2 maj 2013
Jerry Johansson presenterade kort den kommande exkursionen till Guldsmedshyttan, varefter Dan Segerbäck berättade om resmålen Lovisagruvan och Håkansboda.

26 mars 2013
Jerry Johansson gav en introduktion till mineralfotografering med digitalkamera och berättade om grundläggande principer och olika sätt att ta hyfsade bilder med enkel utrustning.

26 februari 2013
SAGS höll årsmöte. Dessutom anordnades ett lotteri och tittades på några av Bertil Otters vackert fluorescerande stuffer från Grönland.

29 januari 2013
Bertil Otter berättade om sina resor till södra Grönland, främst Ilimaussaq-massivet, samt de mineral som förekommer här, många har inte påträffats någon annanstans. Det intressantaste området domineras av nefelinsyeniter och många mineral uppvisar stark fluorescens. Vi fick se bilder av platser, stenletare, geologiska formationer och mineral.

13 december 2012
SAGS anordnade i sedvanlig ordning en Luciaauktion, med glögg, fika, lotterier och många fina auktionsstuffer. Dan Segerbäck höll i klubban denna gång.

27 november 2012
Thomas Lundquist berättade om porfyrer. Vi fick veta hur begreppet använts genom historien, vilka olika typer som finns, hur de bildats, samt hur de används. Alla typer av porfyrer har inte så mycket gemensamt, förutom utseendet. De mer egentliga porfyrerna bildas i samband med pyroklastiska flöden från vulkaner. Thomas visade massor av bilder av porfyrer, porfyrbrott, vulkaner, prydnadsföremål och delade med sin av sina avsevärda kunskaper på området. Porfyrer finns på flera håll i Sverige, inte minst i trakten av Älvdalen i Dalarna.

30 oktober 2012
David Olsson berättade om hur det kom sig att han började hålla på med stenslipning, samt hur det hela utvecklat sig fram till idag. Lämpliga material att slipa, utrustning, litteratur, stenmässor m.m. berördes också från ett personligt perspektiv. David utbildar stenslipare, men lever framför allt av att slipa sten till försäljning, bl.a. på mässor. En kul detalj är att David t.ex. slipade den ”svarta diamanten” till en film med Jönsson-ligan. Detta är inte Davids mest avancerade prestation, men säkert den som flest har sett. Cubic zirkonia är Davids favoritmaterial på grund av dess oslagbara ljusbrytningsegenskaper.

25 september 2012
Barbro Mellbin berättade om fossiler i Sverige. Vi fick en grundlig introduktion till ämnesområdet. Bland annat avhandlades vad fossil är, i vilka bergarter fossil normalt kan finnas, fossilrika områden, samt vilka huvudtyper av fossil som finns. allt utgående från svenska förhållanden.

28 augusti 2012
En kort presentation gavs av de kommande exkursionerna till Stollberg och Väddö. Det informerades också om Geologins Dag samt de kommande mässorna i Västerås och i Stockholm. Resten av tiden ägnades åt att fika och diskutera mineral och fyndorter. De flesta fick nog sina medhavda stuffer bestämda.

29 maj 2012
SAGS anordnade en minimässa för svenska mineral och en kvalitetsauktion för bättre” mineral från hela världen. De som var där verkade uppskatta evenemanget, så vi kommer nog att göra om det nästa vår.

24 april 2012
Anders Ersson berättade om skarn, hur begreppet skarn uppstått, hur skarn bildas, samt vilka mineral man ofta finner i skarn. Definitionerna av vad skarn är varierar något, men innebär väsentligen att skarn är en reaktionszon, i kontakten mellan silikatbergarter, kalk och ibland malmer. För mineralsamlaren är skarnet oftast mer intressant än malm eller omgivande bergarter, eftersom skarnet i regel innehåller många olika mineral. Exempel på typiska skarnmineral är amfiboler (tremolit, aktinolit…), pyroxener (diopsid, ägirin…), granater, serpentin, klorit och annat.

27 mars 2012
Markus Wiklund, sekreterare i Långbansällskapet, berättade om hur han blev mineralintresserad och varför han tycker att just Långban och Gåsgruvan är särskilt intressanta. Det är väl känt att den dubbla rikedomen av mangan och järn ligger bakom mineralrikedomen i Långban, men även förekomsten av bly är en viktig orsak till att Långban kan skryta med fler påträffade mineral än något annat ställe i världen. Från ett personligt perspektiv fick lära oss ett och annat om Långban, Gåsgruvan och de mineral man kan finna där.

Jerry Johansson presenterade därefter SAGS kommande exkursioner till Värmland och Finland. Lars Hesslegård och Anders Ersson visade stuffer från Värmlandslokalerna.

28 februari 2012
SAGS höll årsmöte, där styrelse och valberedning för kommande år utsågs. Under mötet diskuterades önskemål om en möteslokal där vi kan förvara utrustning, utgivningsplan för B&M, kaffeservering under inneträffar, antalet ledamöter i styrelsen, ev. byte av tidpunkt för mineralmässan. Beslut fattades om att höja medlemsavgiften från och med 2013. Efter årsmötet åt 12 av mötesdeltagarna middag tillsammans på en närbelägen restaurang  för att fira att SAGS fyllt 20 år.

31 januari 2012
Geologi i Sydamerika, kontinenten med de åtta geologiska underverken, Ica, Nazca, Uyuni, Cotahuasi, Misti, Atacama, Valle de la Luna och LaRaya – Ulf Jordung berättade och visade bilder från sina resor i Sydamerika.