Aktuellt


OBS att inneträffarna under hösten kommer att ske på onsdagar.


Missa inte årets Luciaauktion
den 11 December
i Hartwickska.

SAGS Fototävling avgjord

SAGS arrangerade under 2015 en fototävling. Vi visar de tre bilder som fick flest röster. Först det vinnande bidraget som hade skickats in av Leo Ziegel:

Agat

Agat

På delad andraplats kom följande två bidrag, båda insända av Bertil Otter:

Elbait var. Verdelit

Elbait var. Verdelit

 

Swedenborgit

Swedenborgit

Dessa tre bidrag fick flest röster av juryn, men av de ca. 25 bidragen fanns många fler bra bilder.

Vi tackar alla som skickat in bidrag.

Styrelsen

Resebilder från Svalbard och Grönland

(Berättelse och bilder inskickade av Irene Bergqvist)
Bilderna är från en fantastisk resa till Svalbard, Grönland och Island (inga bilder med från Island) i september 2010. Jag hade fått blodad tand efter en resa runt Svalbard några år tidigare. Nedan en isbjörn nära Holmiabukten på nordöstra Spetsbergen. Efter att ha kalasat på en val åt isbjörnen sjötång till efterrätt.

Svalbard

Resan var med Polar Quest och fatyget M/S Quest. Vi gjorde många och långa landstigningar i både karga och mycket vackra landskap. Och många zoodiakturer runt glaciärer och isberg. Som jag skrivit tidigare önskar jag att jag hade haft mer kunskaper om berg och mineral under resan men nu får bilderna tala sitt eget språk. På Nordöstgrönland färdades vi i de vidsträckta fjordsystemen och var omgivna av både berg och isberg förutom de stora vattnen. Obefolkat så när som på några forskare och nationalparksvakter som vi förgäves försökte få syn på genom våra kikare när vi passerade till synes obebodda små hus utspridda i vildmarken. Som avslutning besökte vi byn Ittoqqortoormiit med ca 500 invånare, mycket isolerat där fjordsystemet Scoresby Sund möter havet Och ingen enda liten stuff fick vi plocka med oss, det var strängt förbjudet.

Irene Bergqvist

Svalbard
Kargt men vackert. Innan min första resa till Svalbard hade jag inte föreställt mig hur kargt landskapet skulle vara vid sidan av glaciärerna. Nu drar det mig tillbaka för såväl skönheten som djur- och växtlivet som finns där man minst anar. Nu lämnar vi Svalbars för två dygn till havs innan vi når Grönland.

3Blomsterbukten
Första landstigningen på Grönland. Kejsar Franz Josephs Fjordsystem. Vandring i strälande solsken. Här såg vi många myskoxar och var ibland så nära att vi hörde dem grymta.

4Blomsterbukten
Spår efter glaciärernas framfart vid Blomsterbukten

5Alpefjord
Vi vaknade till en otroligt vacker soluppgång över de spetsiga bergskedjorna runt Alpefjord.

6Sefströms Glaciär Alpefjord
Med gummibåt tog vi oss fram längs Selfströms glaciärfront och gick iland på en liten strand framför moränen. Efter vandring med bra utsikt över glaciären och ett stort antal stenar och block den bar med sig var det åter dags för gummibåten och en tur i bitande kall vind tillbaka

7Kong Oskar Fjord
Här och där såg vi glaciärer som ringlade sig ner mot fjorden. Här vid Kong Oscar Fjord.

8Kong Oscar Fjord
De geologiska formationerna och färgerna vid Kong Oscar Fjord höll mig kvar på däck länge.

11Röde fjord
Vi fortsatte genom Röde Fjord som fått sitt namn genom att järnoxidering färgat berget rostrött. Strandhugg med myskoxar, islom och fjällsippor och så nådde vi isberg i mängder precis före Röde Ö.

14Röde Ö
Röde Ö ger skäl för namnet. Landstigning igen. Efter brant vandring upp till toppen såg våra gummibåtar och reskamrater kvar på stranden pyttesmå ut. Isbergen desto större och mycket imponerande.

13Röde Ö
Utsikt mot den andra sidan av ön som vi strax skulle passera med gummibåtar visade sig vara mycket spännande geologiskt sett.

16ForamtionenRöde Ö
Min omedelbara tanke när jag så denna formation sticka upp ur Röde Fjord var ”vill ta med hem”. Senare har jag läst att detta är ett exempel på permiska sediment.

20Kap Stewart
Ny landstigning vid kap Stewart och ännu mer berg och mineral som jag önskar att jag vetat mer om när jag var på plats. Och ingen enda liten stuff fick vi plocka med oss, det var strängt förbjudet.

21Ittocortoormiut_Scoresby Sund
Som avslutning besökte vi byn Ittoqqortoormiit med ca 500 invånare, mycket
isolerat där fjordsystemet Scoresby Sund möter havet. Och efter detta
tillbringade vi två nya dygn till havs på resa mot Island.Även Grönland har
gett mersmak men Röde Ö och formationerna där till trots planerar jag nästa
resa till den västra sidan.

Sörhällan – Råneå

Halloj igen , så var det då dags för nästa mineral quiz. Jag var i norr under midsommar och passade då på att fara förbi Råneå och några av de gruvor som finns där. Vid Sörhällan hittade jag bland annat denna lilla kristall som sitter i en liten håla i kvarts. Toppen ( som är helt plan ) verkar inte vara avbruten eftersom ena kanten av den ligger inne i hålet och resten sticker ut utanför. Omkringliggande kvarts är till färgen vit till mer eller mindre genomskinlig, medan denna kristall är gulfärgad och helt genomskinlig. Längden på kristallen är ca 2 – 2½mm.  Vad tror ni det är frågan om för mineral ?? Kvarts ?? Eller kan det vara frågan om Beryll eller Topas som också skall finnas i området ??

/Uffe

Sörihällan - Råne

Geologi på TV

Ett litet tips om att det går en intressant serie på SVT:s Kunskapskanalen som heter Kontinenter på drift  -  För den som kan läsa tecknen i berget finns det många ledtrådar som berättar om hur kontinenterna farit runt på jordytan under årmiljonerna. I seriens första avsnitt handlar det om den vulkaniska ringen runt Stilla havet. Fem delar. En spännande vetenskapsserie om naturfenomen och andra händelser som uppkommer av kontinentalplattornas rörelse

Kan ses på tisdagar kl. 20:10 på Kunskapskanalen eller på webben SVTPlay såklart

/Uffe

University of Nottingham besöker Ytterby

Bertil Otter tipsade om följande länk till en kortfilm om ett besök till Ytterby. Titta själv:

http://www.periodicvideos.com/videos/feature_roadtrip_ytterby.htm

 

Erik Jonsson på TV om diamantfyndighet

Erik Jonsson medverkade i TV-programmet Gomorron Sverige för några år sedan och kommenterade uppgifterna om en ”tidigare hemlig” diamantfyndighet i Ryssland. Du kan själv se inslaget genom att klicka på följande länk:

http://www.svtplay.se/klipp/304689/gomorron-sverige-glitter-i-grottan

Jerry

Strålande tider – Radioaktiva stuffer

Jag köpte mig en lite bättre kalibrerad strålningsmätare för ett tag sedan, tänkte det kunde vara bra att veta om en del stuffer man plockar hem är ok eller inte att ha inne i hemmet. Vi är ju trots allt ibland ute och plockar hem saker från platser där det finns radioaktiva mineraler.

På klubbens minimässa i våras köpte jag bl.a. en stuff med Hollandit från Ultevis i Lappland och råkade sedan läsa att den kan vara svagt radioaktiv. Så jag tänkte att det där vore kul att lägga upp en lite simpel mätserie på och se vad det ger. Här är lite resultat av dessa mätningar.

Jag har gjort 3 sorters mätningar, dels en ren dos mätning i enheten µSv/h (micro Sievert per timme), dels ren geigermätning av beta+gamma strålar , samt enbart gamma strålning under en 10 minuters period och en hel serie med dessa.

Ren dos av bakgrundsstrålning ligger hemma hos mig på mellan 0,1 – 0,2 µSv/h vilket ligger helt i normal linje med andra orter där jag hittat information om dosnivåer av naturlig bakgrundsstrålning. Beta+Gamma ligger i medel på 210 tick/10min och enbart Gamma 206 tick/10min i medel (se nedan, klicka på bilden för en större version). De svarta strecken visar på variansen mellan serier av mätningar.

Som ni ser i diagrammet nedan (klicka på bilden för en större version),  så har jag mätt på avstånden 0 cm (dvs kloss mot stuffen) och upp till 5 cm ifrån med steg om 1 cm åt gången. B+G faller snabbt (orange kurva) med avståndet och här är det fram för allt betastrålningen som avtar, vilket kan jämföras med enbart gammastrålningens flacka kurva (blå) som planar ut och strax kommer ned till nivåerna för den naturliga bakgrundsstrålningen. Dosmässigt ligger det på 0,25 – 0,27µSv/h , dvs knappt över det naturliga nivåerna (mätt kloss mot mätaren).

Nu tänkte jag fråga er som är strålfysiker ( Jerry , Dan m.fl. ) och som kan det här med stråldoser.

- Vilka energinivåer är det frågan om i denna typ av stråning som kommer från sönderfall i mineraler ??

- Vid vilka nivåer bör man undvika att ta hem en mineralstuff eller åtminståne inte ha den innomhus ??

- Vad isåfall är farligast , strålningen i sig eller söderfallsprodukterna ( radon-döttrar etc ) ??

 

/Uffe

Fynd från Stora Vika